Berg is een patafysisch geïnspireerde landschapsexpeditie, verankerd in negen Belgische en Nederlandse dorpen en gehuchten die de naam ‘Berg’ dragen. Door er al makend, schrijvend, wandelend, sprekend, zwijgend, tekenend en spelend heen en weer te denken over de grenzen van disciplines heen, hopen we een caleidoscopisch beeld in het leven te roepen dat recht doet aan de fragiliteit, intensiteit en gelaagdheid van de natuurlijke omgeving waar we (slechts) een onderdeel van zijn.

Terwijl de Rietblazer improviseert op het ritme van de klanken waarmee de wind het licht doorheen de fladderiepen jaagt, proberen we na te gaan of de snelheid waarmee de wolken in de ochtend voorbijglijden, een invloed heeft op het verloop van de rest van de dag. Als de avond valt, verzamelt de Pianist echo’s van Bergdorpen door de omzwervingen die de uren voordien werden gemaakt, nog even verder te zetten op zijn klavier en ondertussen stippelt de Schrijver stapsgewijs de laatste route uit om - via het veldwerk van de anderen - met een omweg weer thuis te komen in de taal.

Berg vertrok bij één woord en waaierde uit naar een collectief traject. In het spoor van een zeiltocht die van start ging in 1939, werd de expeditie gaandeweg ook een studie van de duur tussen verschillende punten in de tijd.

Wordt vervolgd.

 

Berg is een project van Mountain on a Hill, i.s.m. Joachim Badenhorst, Kris Pint, Jan Swerts, Els Van Riel en Els Wuyts.

Berg wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Bureau Europa, de Vlaamse Gemeenschap, C-TAKT, Stichting Het Limburgs Landschap, het Paul van Ostaijengenootschap, MoMeNT Festival, De Warande en Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.

 


© Ellen Schroven 2023